info@walhallab.nl

 

Schoolsparen

Scholen energiezuiniger maken –
dat kunnen leerlingen toch zelf!

Elke dag lekt op scholen in Nederland enorm veel energie weg; verlichting, verwarming en apparatuur verbruiken veel energie en kosten de scholen heel veel geld. Dat geld kunnen de scholen veel beter besteden aan duurzame en leerzame projecten voor de leerlingen, dachten wij.

Daarom hebben we #Schoolsparen bedacht. Hierin werken we samen met, Kimenai Installatiebeheer, TONZON Isolatie, Gemeente Zutphen en Koninklijke Oosterberg BV.  Inmiddels worden scholen één voor één verduurzaamd, met hulp van de leerlingen. De duizenden euro’s per jaar die worden bespaard komen voortaan ten goede aan leerlingenprojecten. Bij een van de pilotprojecten is het stroom- en gasverbruik van de school met 50% gedaald en de CO2-uitstoot zelfs met 67%!

Daarom wordt vooral gekeken naar de besparingen die te behalen zijn voor de school zelf. Dit doen wij altijd samen met de school en de leerlingen.

Hoe loopt zo’n SchoolSparen-dag?

We starten om half 9 als alle leerlingen al staan te stuiteren van enthousiasme – en eerlijk gezegd de volwassenen ook. Binnen no-time zijn alle leerlingen bezig met het verduurzamen van hun eigen school. Ze staan op ladders, knippen en strippen kabeltjes, vervangen lampen. We werken met ons allen hard door in een plezierige bedrijvigheid. Aan het eind van de dag is de klus klaar en voeren we kistenvol oude tl-buizen af om te recyclen.

Wat levert het op?

Het is echt een feestje, we hebben veel lol met ons allen. Deze dag laat leerlingen zien hoe leuk en nuttig techniek kan zijn. Ze steken de handen uit de mouwen, werken echt actief mee. Hierdoor voelen ze zich betrokken bij – en verantwoordelijk voor – het verduurzamen van hun eigen school. Al klussend leren ze veel over het belang van energie besparen en recyclen. En het levert ook geld op: het energieverbruik daalt met tientallen procenten. Geld dat vrij komt voor andere leuke dingen voor de leerlingen.

Durf-project

#SchoolSparen valt in de categorie ‘durfprojecten’. De kinderen werken zelf met serieuze machines en gereedschappen. Maar dat kunnen ze! We geven ze instructie op de WALHALLAb-manier: eerst voordoen, wijzen waar ze op moeten letten. Als we zien dat het goed gaat, krijgen ze ons vertrouwen dat ze het kunnen. Wie het echt goed in de vingers heeft, geven we de rol van techniekmeester bij de volgende groep kinderen. En dat gaat goed. Ja, er wordt wel eens een knie gestoten, of een hand bezeerd. Maar er is nog niemand van een ladder gevallen of geëlektrocuteerd.

Wil jij voor jouw school meer weten over #Schoolsparen? Neem dan op lichtsnelheid contact met ons op.

En wat zeggen de leerlingen zelf?

]Lampen vervangen

“Volwassenen haalden de lichtbakken van het plafond en wij haalden de tl-buis eruit. Voorzichtig, want als je ‘m laat vallen, ontploft-ie. Dat is bij ons niet gebeurd. Daarna knipten we aan één kant de draden los en maakten die met een kroonsteentje aan elkaar. Een tl-buis heeft namelijk van twee kanten stroom nodig, een led-buis maar van één kant. Als de nieuwe lamp erin zat, kwam een volwassene controleren en plakte er een sticker op: ‘Deze is gedaan’. Dan werd de lichtbak weer opgehangen.

Het is geen moeilijke klus; je moet het wel even onder de knie krijgen. We vonden het superleuk, zo met techniek werken. We voelden ons verantwoordelijk voor ‘onze’ ruimte en ‘onze’ lampen. Ieder van ons heeft minstens 20 lampen aangepast. Aan het eind van de dag hard werken was alles klaar.”

Zuinig

“Led-licht is van zichzelf feller, dus je kunt een lamp gebruiken van minder Watt dan bij tl. De buizen die wij gebruikten, geven alleen naar beneden licht in plaats van rondom. Zo gaat minder licht verloren. De nieuwe lampen geven evenveel licht als de oude – soms zelfs meer – en zijn toch veel zuiniger. Dat gaat veel geld schelen!”